Start van de Maand van de Architectuur met opening expo ‘Gebouwde Trots’

In Deventer staan duizenden gebouwen: woningen, scholen, bedrijven, maatschappelijke voorzieningen. In het voorbijgaan zie je daarvan meestal alleen maar de buitenkant, en die vind je ‘mooi’ of ‘lelijk’ of ‘boeit me niet’. Wat er binnen gebeurt, is vaak niet zichtbaar, evenals de redenen waarom het gebouw er zo uitziet. Er worden tijdens het ontwikkelproces voortdurend keuzes gemaakt die het bouwwerk zijn uiteindelijke gezicht geven. Maar welke daarvan zijn beeldbepalend?

Op welk gebouw ben je het meest trots?

Architectuurcentrum Rondeel is benieuwd hoe partijen uit de ‘bouwkolom’ – ontwerp- en bouwbedrijven, opdrachtgevers – hun prestaties zelf beoordelen. We vroegen hen op welk gebouw in de gemeente Deventer ze achteraf het meest trots zijn. Ook wilden we graag weten waarop ze dan precies trots zijn, zodat we beter begrijpen welke afwegingen zijn gemaakt om tot het gewenste resultaat te komen. We gunnen de passant en de bezoeker een kijkje in de keuken tijdens deze tentoonstelling bij Architectuurcentrum Rondeel. Als je begrijpt waarom het project precies dit gezicht heeft gekregen, wordt het ook een beetje van jou.

Op onze vraag kwamen vijftien reacties binnen over Deventer projecten:

  • Acht architectenbureaus: Maas/Kristinsson-Architecten, Architecten_Lab, Sacon, Jim Peters, Peter Ghijsen, Neutelings Riedijk Architects, I’M-Architecten, Groen+Schild, Buro Duck.
  • De overige zeven kwamen van Le Clercq Projectontwikkeling, JVZ Ingenieurs, filmtheater MIMIK, Woonbedrijf ieder1, Stichting Eigen Bouw en voetbalclub Go Ahead Eagles.

Trots op …

De indieners van de vijftien projecten zijn trots op heel veel verschillende prestaties. Verreweg het meest genoemd wordt de geslaagde ‘inpassing in de omgeving’. Ook op de weloverwogen architectuur zijn veel indieners trots. Er is hoe dan ook veel zorg besteed aan materiaalgebruik, maatvoering, ruimtelijke beleving en ‘uitstraling’. Voor zover mogelijk op een paneel van 2 m2 worden de gemaakte keuzes toegelicht.

Deze expositie laat zien dat er meer dan genoeg kwaliteit wordt gebouwd waar Deventer trots op kan zijn.

Kom naar de opening van de expositie GEBOUWDE TROTS op vrijdag 30 september in de Hereeniging.

PROGRAMMA 30 SEPTEMBER 2022

Locatie: De Hereeniging aan de Grote Poot 2 in Deventer en aansluitend bij Architectuurcentrum Rondeel aan de Assenstraat 14.

Aanvang: 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur)

20.00 uur: opening Jantine Sijbring, directeur Architectuurcentrum Rondeel

20.10 uur: Presentatie landschapsarchitect Andries van den Berg
Interviews/vragen/gesprekken met de architecten, opdrachtgevers, gebruikers, ontwikkelaars die een project hebben ingebracht waar ze het meest TROTS op zijn.

21.15 uur: Openingsspeech door wethouder Rob de Geest

21.30 uur: Openingshandeling van de expositie in Architectuurcentrum Rondeel

21.40 uur: Gezellig samenzijn

Expositie Gebouwde Trots