Carlos in huis Deventer

Carlos in Huis

Terug

Carlos in Huis

Zorgvuldige verbouwing van een markant bankgebouw (rijksmonument) uit 1913 tot woonwinkel met oog voor en behoud van historische details. Carlos in Huis complementeert het enorme rijksmonument als van nature. Wanneer je de Hofstraat in Deventer inloopt vanaf de stad óf vanaf de IJssel zie je van afstand het indrukwekkende bankgebouw al snel. Het drie etages tellende gebouw is een aaneenschakeling van bijzondere ruimtes, waarbij je voortdurend de geschiedenis van het gebouw als voormalige bank tegenkomt.

Lees verder onder de foto’s ↓

Locatie
Hofstraat 13-15, Deventer

Oplevering
2018

Architectuur
Binnenhuisarchitect Carlos in Huis

Opdrachtgever(s)
Particulier 

 

En dat streven is inmiddels een gegeven. Door de 3,5 meter hoge entreedeuren kom je via een kleine trap op de bel-etage van Carlos in Huis. Het drie etages tellende gebouw is een aaneenschakeling van bijzondere ruimtes en 800 m2 aan wooninspiratie, waarbij je voortdurend glimpen opvangt van de geschiedenis.

Zo bevinden zich in de kelder de originele kluizen en zijn op de begane grond de originele marmeren loketten bewaard gebleven, die nu dienstdoen als toonbank. De werkkamer van de bankdirecteur alsook het kantoor van de secretaresses zijn omgetoverd tot sfeervolle kamers en volledig ingericht met interieuritems van over de hele wereld. Neem je de imposante trap met messing trapleuningen naar boven, dan kom je uit bij vier bijzondere ruimtes die uitblinken in design en diversie. Met op zomerse dagen het schitterende dakterras als zonnig hoogtepunt.

Bron: website Carlos in Huis

Carlos aan het woord:

‘Tijdens de zoektocht naar een grotere plek in de historische binnenstad van Deventer viel het oog van de in Deventer gevestigde woonwinkel op de Sallandsche Bank uit 1913. In eerste instantie met een flinke dosis zelfspot, want ‘de bank kopen’ — wie doet dat nou? En toch werd dit grootse, haast bizarre plan werkelijkheid. Het jaar daarop stond volledig in het teken van de grootschalige verbouwing, want het ooit zo fenomenale bankgebouw was in alle leegstaande jaren flink verwaarloosd. De lat lag hoog: dit moest de mooiste woonwinkel van Nederland worden. Niet zozeer de beste of de grootste, maar wel onbetwist de mooiste’.