Groeneweerd
TerugGroeneweerd is een hofje van acht compacte sociale huurwoningen rondom een gemeenschappelijke gaard in de natuurinclusieve wijk “De Tuinen van Zandweerd” te Deventer. In het klein is hier iets bijzonders gebeurd; woningbouwcorporatie Rentree heeft samen met een diverse bewonersgroep een biobased en biodivers woonproject gerealiseerd. De betaalbaarheid was één van de leidende uitgangspunten. Dit project bewijst dat sociaal wonen, ecologisch bouwen, participatie en groenontwikkeling kunnen hand in hand gaan! Het project is in 2023 geopend.
Om het enthousiasme van de bewoners over ‘hun buurtje’ kun je niet heen. Het maakt klip en klaar duidelijk, dat (betaalbaar) bouwen in verbinding met elkaar en de natuur potentie heeft.
Lees verder onder de foto’s ↓
269
Architect: Woonpioniers
Opdrachtgever/ontwikkelaar: Rentree
Soort project: acht compacte sociale huurwoningen
Bouwbedrijf: Hunebouw B.V.
Opleverdatum: 5 april 2023
Locatie: Project noordhoek van het kruispunt tussen de Paul Schoenmakerstraat en de Kees Verkerkstraat in
Website: https://www.woonpioniers.nl/
In 2020 werd Rentree benaderd met de droom van enkele aspirant-bewoners om Tiny Houses
geschikt voor sociale huur en met een gemeenschapsgebouw te realiseren. Op woensdag 5
april van dit jaar ontvingen de nieuwe bewoners van acht compacte woningen de sleutel van hun nieuwe woning en gemeenschapsgebouw.
Zoals de foto’s tonen is het wordingsproces van dit natuurbuurtje nog in volle gang. Maar nu al zijn alle betrokken stakeholders zeer enthousiast over het resultaat. Deze vorm van ontwikkelen verdient wat ons betreft door het hele land opvolging.
“Groeneweerd” bevat 8 woningen: 4 huisjes van 35m2 met een ruime vide en 4 van 50m2 met twee of drie slaapkamers. Geschakelde tweetallen bieden een ideale middenweg tussen efficiënt ruimtegebruik en behoud van de ‘Tiny House charme’. Daarnaast beschikken de bewoners elk over een eigen tuintje van gemiddeld zo’n 100 vierkante meter, een gemeenschapsgebouw en een collectieve tuin. Allemaal op een totaaloppervlak van 1800m2.
De collectieve tuin en het gemeenschapsgebouw bekrachtigen de toekomstige bewoners in hun
behoefte aan ongedwongen saamhorigheid. De basis daarvan is vooral het samen tuinieren, samen eten naar behoefte, het af en toe delen van spullen en naar elkaar omkijken. Maar de bewoners snappen ook: deze vorm van samen-leven is ook fijn is wanneer je wat meer aangewezen raakt op mensen in de nabijheid. Ze biedt een vorm van ’nabuurschap’ die bij de huidige overbelaste zorg en gebrek aan nabijheid van familie en vrienden steeds meer op prijs wordt gesteld.
De binnentuin is onder professionele begeleiding, volgens de principes van de permacultuur, door de bewoners zelf ingedeeld en zal ook door hen zelf worden aangelegd en
onderhouden. Halfverharde paden die langs de eigen tuintjes van de bewoners tot aan het
gemeenschapsgebouw lopen bieden een prettige routing en fraaie zichtlijnen.
- In het bijzonder waren dit de ontwerpuitdagingen:
- Behoud van alle bomen op locatie
- Vormgeven collectiviteit met behoud van privacy
- Het samen ontwerpen met Rentree en aspirant-bewoners aan tafel
- Het vasthouden aan onze ecologische bouwprincipes, terwijl betaalbaarheid een van de meest belangrijke uitgangspunten was.
In het bijzonder waren dit de ontwerpuitdagingen:
-
- Behoud van alle bomen op locatie
-
- Vormgeven collectiviteit met behoud van privacy
-
- Het samen ontwerpen met Rentree en aspirant-bewoners aan tafel
-
- Het vasthouden aan onze ecologische bouwprincipes, terwijl betaalbaarheid een van de meest belangrijke uitgangspunten was.
Het project valt te zien als een prototype van een duurzaam ontwikkelmodel dat brede navolging mag hebben. Waarin bewonersparticipatie, sociaal wonen, de vergroening van onze steden en duurzaam bouwen bij elkaar komen. Van “fancy architectuur” is hier bewust geen sprake, maar het project brengt deze grote maatschappelijke thema’s bij elkaar.
Het is bijzonder dat een sociaal woningbouwproject op deze manier en in deze vorm tot stand komt: “tiny” (en levensloopbestendig), collectief georganiseerd, biobased en natuurinclusief en in co-creatie met aspirant-bewoners vormgegeven.
Op lokaal niveau is het een plek geworden waar je je welkom voelt, waarbij de levendigheid van de bewonersgroep ook echt energie geeft in de wijk. Dus waarmee de wijk een groene en sociale impuls heeft gekregen.