Havenhuis-Deventer

Havenhuis

Terug

Havenhuis

Een project aan de Mr. H.F. de Boerlaan in het Havenkwartier, dat in eigen opdrachtgeverschap is gebouwd. Voor een lastige hoek binnen een gesloten bouwblok in het Havenkwartier heeft Hollands Zicht een concept ontwikkeld. In het collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) project het ‘Havenhuis’ is een modulaire aanpak met verstrengelde woningen voorgesteld. Door gedraaide verdiepingen worden uitzicht en daglicht gelijkwaardig over de verschillende woningen verdeeld. Met keuzemodules, en daarbij behorende kosten, konden toekomstige bewoners woninggrootte, plattegrondindeling en gevelelementen kiezen en hebben zij de uiteindelijke vorm van het ‘Havenhuis’ vastgelegd. De architectuur heeft van deze individuele wensen één krachtig geheel gemaakt.

Het Havenkwartier is een zelfbouwbuurt voor particuliere woningbouw. Een hoekperceel was weinig populair omdat het realiseren van individuele stadswoningen lastig bleek. De hoekkavel vroeg om een slimme aanpak. Hollands Huis nam het initiatief en ontwikkelde het concept voor een collectief plan. Vier particuliere kavels zijn samengevoegd tot één collectief particulier project. Door de collectieve aanpak kon de breedte van het kavel optimaal worden toegekend aan de verschillende individuele woningen die zo om elkaar heen draaien dat elke woning evenveel kwaliteit heeft.

Lees verder onder de foto’s ↓

Locatie
Havenkwartier, Mr H.F. de Boerlaan 141, Deventer

Oplevering
2019

Architectuur
Hollands Zicht

Opdrachtgever
Vereniging Havenhuis 

Aannemer
Bouwbedrijf Hemeltjen 

 

Elke woning is grondgebonden, heeft een woonlaag van 8m breed én heeft een verdieping voor een weids uitzicht over de stad. Met de modulaire opbouw en opties als balkons, erkers, loggia’s, een extra verdieping en een vrij-indeelbare plattegrond maakten toekomstige bewoners hun woning ‘eigen’. De individualiteit en herkenbaarheid is niet alleen binnen voelbaar, maar ook buiten zichtbaar. Het concept met de basiselementen maakt dat het plan mee kan bewegen met de wisselingen binnen een collectief.

 

Bron: Architectenweb/website architect