Johannes Aupingkwartier

Johannes Aupingkwartier

Terug

Johannes Aupingkwartier 

Transformatie naar wonen op het voormalige fabrieksterrein van bedfabrikant Auping 

Het ontwerp, als onderdeel van de transformatie van het voormalige fabrieksterrein van Auping eert het rijke industriële verleden van de locatie en combineert dit met een moderne woonbeleving. Het Johannes Aupingkwartier heeft een robuust en industrieel karakter. De buitenrand van het gebied is stedelijk van opzet, met stoere woonblokken die refereren aan de schaal en vorm van de voormalige fabriekshallen. Deze blokken vormen een duidelijke visuele grens, die op verschillende plekken wordt doorbroken met toegangen naar het groene binnengebied. Binnen deze omsloten ruimte heerst een kleinschaliger en intiemer karakter, waar woningen met veranda’s aan parkachtige, groene ruimtes grenzen. 

Lees verder onder de foto’s ↓

89

STEM

Architect: Weusten Liedenbaum Architecten, Jasper van Dijke
Opdrachtgever/ontwikkelaar: Ter Steege Bouw en Vastgoed Apeldoorn b.v.
Soort project: vrije sector, sociale koop, sociale huur
Bouwbedrijf:Ter Stege
Opleverdatum: Voorjaar 2023
Locatie: Deventer, Laan van Borgele
Website: www.weustenliedenbaum.nl

Historische context 

Op deze plek opende Johannes Auping meer dan honderd jaar geleden zijn beddenfabriek, die uitgroeide tot een internationaal merk. De fabriek verliet het terrein aan de Laan van Borgele in 2015, waarmee de weg werd vrijgemaakt voor nieuwe ontwikkelingen. In deze context ontwikkelde Ter Steege een gebied dat de geschiedenis van de locatie reflecteert. Het industriële karakter van de oude fabriekshallen inspireerde het stedenbouwkundig plan, waardoor zowel het erfgoed als de toekomstige woonfuncties samenkomen. 

Architectuur en ontwerpvisie

Weusten Liedenbaum Architecten ontwierp de woningen aan de stedelijke buitenrand, waarbij het industriële verleden centraal staat. Robuuste bouwblokken met wisselende hoogtes, vormen en materialen creëren een hedendaagse vertaling van de vroegere fabriekshallen. Gebruik van diverse metselpatronen, variërende dakranden en uitgesproken luifels zorgen voor subtiele variatie binnen het uniforme geheel. Elk bouwblok krijgt zo een eigen identiteit, zonder de cohesie van het totale ontwerp te verliezen. De stoere uitstraling van de woningen weerspiegelt het erfgoed van de plek, terwijl de detaillering een moderne, ambachtelijke uitstraling geeft. Het woonprogramma is divers opgezet, met ruime stadswoningen van drie verdiepingen, robuuste rijwoningen met twee lagen en een kap, en compacte starterswoningen. Deze variëteit draagt bij aan een levendig en toegankelijk woongebied voor verschillende doelgroepen.

 

Historische verwijzingen 

Hoewel de fabriek zelf niet is teruggebracht, zijn er tal van verwijzingen naar het verleden in het ontwerp verwerkt. Zo vormen de grote industriële letters op de koppen van de woonblokken het woord ‘AUPING’, wat een visuele herinnering vormt aan de oorsprong van de locatie. Ook de straatnamen, zoals Auronde en Spiraalstraat, verwijzen naar de iconische producten van Auping. Het voormalige kantoorgebouw is herbouwd als huisvesting voor mensen met een verstandelijke beperking, waarbij het oorspronkelijke karakter van het pand is behouden. Het ontwerp van dit gebouw is van Peters & Lammerink Architecten. De woningen in het binnengebied zijn ontworpen door ArchitectenLab. 

Duurzaam en sociaal wonen 

Het Johannes Aupingkwartier is meer dan alleen een woongebied; het is een plek waar sociale diversiteit en gemeenschappelijk gebruik van de openbare ruimte centraal staan. Het plan voorziet in een mix van sociale huur, koopwoningen en vrijesectorwoningen, en biedt een thuis aan verschillende doelgroepen, van starters tot mensen met een verstandelijke beperking. De groene en openbare ruimtes zijn ontworpen voor gezamenlijk gebruik, wat bijdraagt aan de sociale cohesie en een hechte gemeenschap bevordert. Met deze ontwikkeling wordt niet alleen het industriële verleden van Auping levend gehouden, maar ontstaat er ook een duurzame en inclusieve woonwijk die klaar is voor de toekomst.