Koffieschenkerij Klooster Nieuw Sion

Terug

Koffieschenkerij Klooster Nieuw Sion

De koffieschenkerij is de nieuwe kleinschalige horecavoorziening van Klooster Nieuw Sion. Deze is gesitueerd in wat oorspronkelijk de buitenkapel van klooster Sion was en kan zowel door mensen die in klooster verblijven als passanten (o.a. wandelaars en fietser in de schitterende omgeving) worden bezocht De afgelopen decennia was de ruimte in gebruik als slaapzaal van een jeugdherberg. De kille, onpersoonlijke en sfeerloze ruimte is getransformeerd naar een karaktervolle ontmoetingsruimte, die past bij de nieuwe koers die Nieuw Sion heeft ingezet na vertrek in 2015 de laatste monniken.

‘Parel boven het plafond’

Tijdens de sloopwerkzaamheden van o.a. het oude systeemplafond, kwam een oude plafondschildering op het tongewelf tevoorschijn. De plafondschildering is indertijd door monniken van de kloosterorde zelf aangebracht. De plafondschildering was echter in zeer slechte staat, maar is o.l.v. een van de vrijwilligers en gepensioneerd schilder in oude glorie hersteld.
Het geeft de ruimte haar unieke sfeer en is een belangrijke identiteitsdrager voor de koffieschenkerij van Klooster Nieuw Sion geworden.

Uitgangspunten voor het ontwerp en de inrichting was: ‘circulair inrichtingen’ door gebruik te maken van het vele meubilair dat het klooster uit giften en schenkingen in de loop van de jaren had ontvangen.

Bron: www.zielinarchitectuur.nl

Locatie
Vulikerweg 6, Diepenveen

Oplevering
2021

Architectuur
ZIEL in Architectuur

Opdrachtgever
Stichting Nieuw Sion