MIMIK DEVENTER ©Ossip

MIMIK Film + Theater + Café

Terug

MIMIK

Nieuwbouw culturele voorziening (filmhuis, theater en café) op oude schoollocatie in de binnenstad. Met dit publieke gebouw is een nieuwe culturele ontmoetingsplek voor Deventer gecreëerd, met twee grotere en twee kleinere filmzalen en een multifunctioneel inzetbare theaterzaal met een vlakke vloer. De gebruikte materialen en de afwerking zijn van hoog niveau waardoor de uitstraling zowel buiten als binnen licht, modern en transparant is. Dankzij de glazen lichtcorridor kijk je dwars door het gebouw heen. Vanuit de foyer en de bar op de eerste verdieping heb je uitzicht op de IJssel.

Het gebouw is ontworpen door architectenbureau SeARCH onder leiding van Bjarne Mastenbroek. Het is ingepast tussen bestaande gebouwen, georiënteerd op de IJssel. Door de slimme indeling is er op de plaats waar vroeger de gymzaal van het Hegius College stond een indrukwekkend filmhuis, theater en café verrezen van meer dan 3.000 m2.

Lees verder onder de foto’s ↓

Locatie
Achter de Muren Vispoort 8-10, Deventer

Oplevering
2020

Architectuur
SeARCH Architecten, Bjarne Mastenbroek

Opdrachtgever
Gemeente Deventer

Aannemer
Hegeman Bouw & Infra

Korte beschrijving van het project

De ligging op een belangrijke stedenbouwkundige locatie op het grensgebied tussen de Welle en de historische binnenstad in Deventer geeft het project veel potentie. Er is voor gekozen om bestaande contextuele elementen te versterken. Zo is de bestaande stadsmuur een van de belangrijke redenen om de bar één niveau te verhogen, zodat je als bezoeker kan genieten van het mooie uitzicht over de IJssel en de uiterwaarden.

Vanwege akoestische redenen is het gebouw ontworpen om de grote theaterzaal heen. De filmzalen zijn boven de entreezone gesitueerd. Naast de entree bevindt zich het café-restaurant en een verdieping hoger de bar. De karakteristieke rode trap verbindt de verschillende verdiepingen met elkaar.

Om het interieur van het gebouw een grootstedelijk karakter te geven, is de binnenstraat van MIMIK gedeeltelijk uitgevoerd in metselwerk. De binnenstraat verbindt de Welle met de Noordenbergstraat. Het metselwerk van de gevel loopt naar binnen door, mede om het geluid binnen de filmzalen en theaterzaal te houden. Zo wordt de oude steeg hersteld in een eigentijdse uitvoering.

De gevel van het gebouw bestaat uit wit geglazuurd metselwerk. De kleur van de witte baksteen van het gebouw heeft de architect ontleend aan andere gebouwen langs de IJssel.

De architect aan het woord:

Anders dan in de rest van Nederland zie je in Deventer veel witte gevels. Een witte gevel maakt het interessant.

Bron: website MIMIK