SvPO, School voor Persoonlijk Onderwijs

SvpO

Terug

School voor Persoonlijk Onderwijs (SvPO)

De voormalige rooms-katholieke Heilig Hartkerk aan de Zwolseweg in Deventer is getransformeerd tot School voor Persoonlijk Onderwijs (SvPO). De kerk is een gemeentelijk monument. Dit geldt voor het interieur en het exterieur. Dit beperkt de mogelijkheden en heeft BA32 uitgedaagd om creatief te ontwerpen.
Eerst is de hele kerk driedimensionaal ingemeten en vervolgens digitaal vertaald naar een BIM-model (Bouwwerk Informatie Model). De volledige verbouwing is op basis van dit model uitgewerkt.

In de eerste fase zijn tien lokalen, algemene ruimten, het auditorium en technische ruimten gerealiseerd in de kerk. Vervolgens zijn in de tweede fase nog twaalf lokalen toegevoegd als uitbreiding in de tuin.

Lees verder onder de foto’s ↓

Locatie
Zwolseweg 96, Deventer

Oplevering
2020

Architectuur
BA32, Romke Lemstra

Opdrachtgever
SvPO 

Aannemer
Bouwbedrijf De Vries Leeuwarden

In eerste instantie werd gedacht om het middenschip als verkeersruimte te gebruiken en aan beide zijden (in de zijbeuken) de klaslokalen tegen de buitenwand van de kerk te situeren. Dat stuitte echter op bezwaren omdat dan de buitenmuren geïsoleerd moesten worden. Daarom is een andere keuze gemaakt. De zijbeuken werden verkeersruimte en in het middenschip is een box-in-box gemaakt. De box bevat vijf lokalen op de begane grond, vier op de eerste verdieping en twee op tweede verdieping. Bij deze constructie konden de binnen- en buitenmuren ongemoeid blijven.

Het orgel is er niet meer, maar het design van de box waar je nu naar kijkt doet erg aan orgelpijpen denken door veel verticaal geplaatste latten van beukenhout.

Bron: jaarverslag Architectuurcentrum Rondeel