Woning Ruiterkamp 5
TerugEen ingetogen woning aan de bosrand
Een ingetogen woning, die optimaal in verbinding staat met de groene omgeving, zowel in verschijningsvorm als in beleving. In eenvoud kan ook schoonheid schuilen.
Wat in eerste instantie misschien het meest opvalt aan deze woning is, dat hij nauwelijks opvalt. In een omgeving waarin veel mensen hun eigen droomhuis bouwen, is deze woning zeker niet het project dat het meest in het oog springt. De geometrie is eenvoudig en het materiaalgebruik zeker niet uitbundig. In plaats van het project als uithangbord te zien naar de omgeving is ervoor gekozen om te focussen op de verbinding met de plek zodat onze opdrachtgevers dagelijks optimaal kunnen genieten van hun groene omgeving en zich er goed thuis voelen.
Lees verder onder de foto’s ↓
237
Architect: Lab-S i.s.m. Groen en Schild wonen
Opdrachtgever/ontwikkelaar: particulier
Soort project: Nieuwbouwwoning in Eikendal Diepenveen ‘wonen aan de bosrand’
Bouwbedrijf: Bouwbedrijf Harleman Deventer
Opleverdatum: najaar 2022
Locatie:Ruiterkamp 5 Diepenveen
Website:https://www.lab-s.nl
https://www.studiogroenenschild.nl/nl
Door in alle facetten van het ontwerp (positionering op de kavel, indeling van de woning, materiaalgebruik binnen en buiten, detaillering, enz.) principiële ontwerpkeuzes te maken vanuit de wens tot verbinding en overdaad te mijden is er een plek is ontstaan dat rust en helderheid uitstraalt. De woning opent zich naar de grote achtertuin met zicht op de bosrand. Het L-vormige hoofdvolume is zo gedraaid op de kavel dat de blik vanuit de woning niet frontaal op het bos gericht is. In plaats hiervan kijken de bewoners langs de bosrand weg en krijgen op deze manier ook de lucht in hun blikveld. Het geheel voelt hierdoor ruimtelijk aan ondanks de nabijheid van het bos.
In de kom van het L-vormige hoofdvolume is er een ruim terras met een stalen pergola met geïntegreerde zonwering voor de beschutting. Deze is door zijn heldere vorm een verlenging van de architectuur van de woning. Het staal komt ook terug in de gevels in de constructie van de schuifluiken, dakranden en abstracte luifels die als petjes de zon tegenhouden. De schuifluiken zorgen voor een afwisselend gevelbeeld en geven de mogelijkheid van zonwering tijdens warme zomerdagen.
De gevels zijn uitgevoerd in hout. Gekozen is voor NobelWood van Foreco dat met biobased chemie verduurzaamd is en in de loop der jaren mooi vergrijst onder invloed van het zonlicht. De daken zijn voorzien van mos sedum en zorgen voor isolatie en opslag van regenwater. Bovendien draagt het bij aan de biodiversiteit om de woning door de aantrekkingskracht op vogels en insecten.
In zijn algemeenheid zijn (vanzelfsprekend) zoveel mogelijk natuurlijke materialen gebruikt en is getracht een energiezuinige woning te maken. Er zijn groendaken toegepast en natuurlijk ontbreken de zonnepanelen niet.
Maar de duurzaamheid schuilt met name in het vermijden van overdaad en de zorgzaamheid van de bewoners voor hun natuurlijke omgeving. Hiervoor is onzes inziens het contact met deze omgeving essentieel. Een mooi voorbeeld zijn de houten schuifluiken die in het project zijn toegepast. Er is bewust gekozen voor een low tech oplossing i.p.v. geautomatiseerde screens omdat de bediening ervan ook een contactmoment is met buiten. Daarnaast zorgen de luiken dat de verschijningsvorm van de woning steeds verandert, afhankelijk van de weersomstandigheden.