BuitenDelen
TerugNieuwe duurzame woningen op een boerenerf
Het project is een prototype van een duurzaam ontwikkelmodel het buitengebied, waarbij de versterking van het landschap, duurzaam bouwen en sociaal wonen bij elkaar komen. Van “fancy architectuur” is hier bewust geen sprake, maar het project brengt deze grote maatschappelijke thema’s overtuigend bij elkaar. En op het goede moment, gezien de grote plattelandsvraagstukken van deze tijd. De nieuwgebouwde erfwoningen zijn in houtskeletbouw gebouwd, waarbij met houtwol en vlas is geïsoleerd. Op energievlak vormen de veranda’s, die in de winter warmte binnenhalen en in de zomer schaduw bieden, kenmerkende architectonische elementen. Ze bieden zowel een mooi ruimtelijk lichtspel, waardoor uiterst lichte woningen ontstaan en verlagen zowel in de zomer als in de winter de actieve energievraag.
Lees verder onder de foto’s ↓
46
Architect: Woonpioniers i.s.m. Marten Ontwerpt
Opdrachtgever/ontwikkelaar: CPO BuitenDelen
Soort project: erfwonen
Bouwbedrijf: Mensink Bouwbedrijf
Opleverdatum: 30 april 2024
Locatie: Borgelinksweg 1, 7434 RH Lettele
Website: www.woonpioniers.nl
Landschappelijke inbedding en de verbetering van landschap vormden een inherent onderdeel van de opgave. Daarnaast vormde het bij elkaar krijgen van strakke budgetten en hoge ambities, en dat binnen een collectief ontwerpproces een van de centrale uitdagingen van het project. Dat was een hele bevalling. Maar het zijn dit soort sociale projecten die ons echt energie en hoop voor de toekomst geven! BuitenDelen is nu al een prachtige plek – en is op weg dat steeds meer te worden.
De Woonpioniers stonden de eerste initiatiefhuishoudens vanaf hun eerste schreden bij om samen het onderste uit de kan te halen qua biobased & energetisch slim bouwen. Via een collectief ontwerptraject zijn daarbij hoge ecologische ambities en strakke budgettaire kaders bijeen zijn gebracht. Vervolgens hebben zij in co-creatie met alle nieuwbouwbewoners ook geholpen bij het optimaal indelen van ieders woning. In sommige gevallen zelfs tot een uitgewerkt interieur aan toe. Ontzettend veel plezier is gehaald uit het samen met de bewoners ontwerpen van alle collectieve ruimtes.
En dat zijn er niet weinig! Een gezamenlijke woonkeuken in de oude deel, twee logiesverblijven daarboven. Een oude hooiberg met een bijeenkomstruimte, hobbyruimtes, opslag voor al het tuin- en erfgereedschap en de voorzieningen voor de elektrische deelauto’s die er komen. En een fikse gedeelde schuur voor fietsen met mogelijkheden tot groente en fruitopslag.
Van dichtbij is meegemaakt hoe zich hier gaandeweg een fantastische community van alle leeftijden heeft gevormd – die elkaar op een fijne vrije manier helpt om duurzamer en bewuster te leven.
En, hoewel de inrichting van het binnen-erf nog in volle gang is, is ook het landschap al flink opgebloeid met het neerstrijken van de BuitenDelers. Het vier hectare tellende perceel ontpopt zich tot een groene haven voor planten en dieren. Een gezamenlijke moestuin, nieuwe boomgaard, bloementuin, plas-draszone, kikkerpoel, houtwallen, heggen, hagen en kruidenrijke weide’s zijn door de bewoners gezamenlijk aangelegd en worden gezamenlijk onderhouden.
Het kan dus! Samen een erf delen, passend in het landschap. Sterker nog; het doet het landschap goed!
Dit project is in samenwerking gedaan met www.martenontwerpt.nl , die een belangrijke schakel was tussen het architectenbureau en de aannemer Mensink Bouwbedrijf en consorten.
Hoewel er her en der wel meer rood-voor-rood erfjes gebouwd zijn – is dit het eerste deelerf/ erfdelen project dat op deze manier en op deze schaal tot stand is gekomen, binnen de nieuwe ruimte die enkele provincies (de provincie Overijssel voorop) en gemeenten hier sinds recent toe bieden. Daarmee is het echt een pioniersproject en een primeur voor de Gemeente Deventer.