Maand van de Architectuur Deventer - Pieter Leeflang

Over DAP

DAP staat voor de Deventer Architectuurprijs en is een initiatief van Architectuurcentrum Rondeel.  Deze tweejaarlijkse Deventer Architectuurprijs wordt uitgereikt om het belang van architectuur in de gemeente Deventer breed onder de aandacht te brengen. De eerste editie van de Deventer Architectuurprijs vond plaats in 2022. Dit jaar wordt de DAP voor de tweede keer uitgereikt op 24 oktober 2024.

De Deventer Architectuurprijs bestaat uit drie prijzen:

  • De DAP, een prijs toegekend door een vakjury.
  • De Deventer Publieksprijs, een prijs toegekend door bewoners van de gemeente Deventer.
  • De Dikkertje DAP-prijs, een prijs toegekend door scholieren uit het basisonderwijs.

Onafhankelijke jury

De DAP wordt uitgereikt op voordracht van een onafhankelijke jury. De vakjury van 2024 is samengesteld door FASadE, Amersfoorts Forum voor stedenbouw, architectuur en landschap.

Lees meer over de jury

Wie kan meedoen?

Alle inwoners van de gemeente Deventer, architecten, bouwers en opdrachtgevers kunnen een gebouw aandragen dat volgens hen de Deventer Architectuurprijs verdiend.

Het aandragen van uw gebouw kan vanaf 15 juni tot en met 31 augustus 2024 door een e-mail te sturen naar: dap@rondeeldeventer.nl.

 

Graag ontvangen wij onderstaande gegevens bij uw inzending:

– Het adres van het gebouw of het gebouwensemble.
– Een foto van het gebouw of het gebouwensemble (mag met een smartphone gemaakt zijn).
– De naam van de architect.
– De opleveringsdatum als die bekend is of bij benadering.
– Uw gegevens, zodat wij u kunnen benaderen voor extra informatie.

Na het ontvangen van uw inzending nemen wij contact met u op over het vervolg van de aanmeldingsprocedure.

Reglement Deventer Architectuurprijs 2024.

 

Deventer Publieksprijs

Deventer publieksprijs

Alle gebouwen, zowel particulier, zakelijk of openbaar, pleinen en parken worden aangelegd voor de inwoners van de gemeente Deventer. Het zijn onze inwoners die er gebruik van maken, tegenaan kijken en er een mening over hebben. Reden dus om te horen wat de inwoners van onze gemeente en geïnteresseerden vinden van de architectuur en omgeving in gemeente Deventer.

Vanaf 1 oktober tot en met zondag 20 oktober 2024 kunnen alle inwoners van de gemeente Deventer en geïnteresseerden laten weten welk gebouw, in hun ogen, de Deventer publieksprijs verdient.

Hoe?

Door een stem uit te brengen op een van de genomineerden gebouwen.

Je kan later stemmen als alle inzendingen binnen zijn. 

Dikkertje DAP prijs

Leerlingen van enkele scholen in Deventer gaan aan de slag met projecten over architectuur en duurzaamheid. Naar aanleiding van hun bevindingen kiezen zij het in hun ogen beste gebouw van Deventer uit de genomineerde gebouwen.

De winnaar krijgt de Dikkertje DAP prijs, die de kinderen zelf maken, uitgereikt Deventer Architectuurprijs op 24 oktober 2024.

Inzendingen

Van 15 juni tot en met 31 augustus 2024 is het mogelijk om gebouwen/projecten aan te melden, die tussen 16 augustus 2022 t/m 15 augustus 2024 zijn of worden opgeleverd binnen de gemeentegrenzen van Deventer.

De jury zal aansluitend aan deze periode een aantal gebouwen bezoeken.

De winnaar van de Deventer Architectuurprijs 2024 wordt bekend gemaakt tijdens een feestelijke avond op 24 oktober 2024.