Maand van de Architectuur Deventer - Pieter Leeflang

Over DAP

Architectuurcentrum Rondeel heeft het initiatief genomen om in 2022 de eerste editie van een tweejaarlijkse Deventer Architectuurprijs (DAP) te organiseren. Met de Deventer Architectuurprijs wordt het belang van architectuur in de gemeente Deventer breed onder de aandacht gebracht.

Naast de prijs die wordt toegekend door een vakjury met leden uit de wereld van de architectuur en de bouw, is er een DAP Publieksprijs, toegekend door de bewoners van de gemeente Deventer en andere geïnteresseerden die op deze website hun stem uitbrengen. En… er is een DAP Kinderprijs, toegekend door scholieren. Op 1 november a.s. wordt de eerste Deventer Architectuurprijs (DAP) uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in MIMIK.

Onafhankelijke jury

De Deventer Architectuurprijs wordt uitgereikt op voordracht van een onafhankelijke jury. Die jury wordt samengesteld door ons bevriende architectuurcentrum in Groningen, GRAS. Lees meer over de jury

Wie kan meedoen?

Niet alleen architecten, bouwers en opdrachtgevers konden projecten aandragen, ook inwoners van Deventer en de omliggende dorpen.

Reglement Deventer Architectuurprijs 2022.

Inzendingen

Tot 15 augustus 2022 was het mogelijk om projecten aan te melden, die tussen 2018 t/m medio augustus 2022 zijn opgeleverd binnen de gemeentegrenzen van Deventer. De jury zal de komende periode een selectie van de projecten nomineren, waaruit de winnaar wordt gekozen voor de Deventer Architectuurprijs 2022, die op 1 november wordt uitgereikt.

Naar de inzendingen

Deventer Publieksprijs

Elk gebouw, of het nu een huis, kantoorgebouw, ziekenhuis, bibliotheek of winkelcentrum is, elk plein of park, allemaal worden ze gebouwd of aangelegd voor inwoners van de stad. Die er gebruik van maken, maar er ook tegenaan kijken en er een mening over hebbenen voor wie goede architectuur en een aangename omgeving van groot belang is. Reden om ook hen een oordeel te laten vellen. Zo kan iedereen in de gemeente Deventer vanaf 5 oktober op deze website zijn of haar stem uitbrengen voor de Publieksprijs.

DAP Kinderprijs 2022

Leerlingen van de bovenbouwklassen van de Montessorischool Oudaen in Deventer gaan met een project aan de slag over duurzame architectuur en kiezen uiteindelijk ook hun beste gebouw van Deventer uit de genomineerden. De winnaar krijgt de Dikkertje DAP-prijs, die de kinderen zelf gaan maken en uitreiken. Ook die prijs wordt op 1 november uitgereikt.

Werkgroep Deventer Architectuurprijs

Architectuurcentrum Rondeel werkt met een programmaraad, waarbij de leden van de programmaraad verantwoordelijk zijn voor het organiseren van activiteiten. Voor de diverse activiteiten voor de Maand van de Architectuur zijn meerdere trekkers benoemd.

Voor de Deventer Architectuurprijs 2022 is de werkgroep DAP ingesteld. In de werkgroep DAP zitten namens het bestuur Cristien Bensink en Cris Zijlmans, Rondeel-directeur Jantine Sijbring en namens de Rondeel-programmaraad Maarten Tenten en Peter van Woerden. Peter zorgt mede voor de relatie met BNA lokaal, Netsted.

De organisatie van de Deventer Architectuurprijs kan niet zonder de inzet van vele vrijwilligers, met bijzondere dank aan Yvonne Neppelenbroek, Bert Felix, Pieter Leeflang (fotografie), Arlinde Dul en Moreen Schneider.

Werkgroep Deventer Architectuurprijs

Werkgroep DAP: v.l.n.r. Maarten Tenten, Cristien Bensink, Peter van Woerden, Jantine Sijbring en Cris Zijlmans