Bibliotheek Deventer - Deventer Architectuurprijs 2022

Bibliotheek Deventer

Terug

Bibliotheek Deventer

De historische locatie en de eeuwenoude geschiedenis van Deventer als marktstad werd de inspiratiebron voor het ontwerp en de inrichting van de nieuwe bibliotheek. De nieuwe bibliotheek in Deventer is gebouwd aan de Stromarkt, op de kelders van een voormalig bankgebouw uit de jaren ’60. Het gebouw is open en licht; een uitnodigende plek voor ontmoeting, studie en literaire activiteit – een laagdrempelige publiekstrekker. Het gerestaureerde twaalfde-eeuwse rijksmonument de Proosdij is onderdeel geworden van de bibliotheek.

Het gebouw opent zich met grote glazen puien naar de binnenstad. De begane grond wordt flexibel gebruikt en faciliteert bijeenkomsten voor ontmoeting en debat. In de kelder is een auditorium met 80 zitplaatsen ontworpen, voorzien van horizondoek en akoestische wanden. Een grote eikenhouten trap trekt het publiek naar de verdiepingen. Op de bovenste verdieping is een smartlab ingericht, een opensourcewerkplaats waar het maken centraal staat. Het dakterras biedt een spectaculair uitzicht over de stad. In het naastgelegen twaalfde-eeuwse rijksmonument de Proosdij zijn een stilteruimte en een expositieruimte ingericht. De aangrenzende Proosdijtuin is een groene ontmoetingsplek onder een enorme bruine beuk. Tussen de entree van de bibliotheek en de tuin ligt een café-restaurant.

Lees verder onder de foto’s ↓

0

STEM

Locatie
Stromarkt 18, Deventer

Oplevering
2018

Architectuur
BiermanHenket, Hanratharchitect

Opdrachtgever
NV Maatschappelijk Vastgoed

Aannemer
Paul Hardonk Bouw

GEVELBEKLEDING

Voor de nieuwe bibliotheek is een speciale gevelbekleding ontworpen uit okerkleurige keramische elementen met een verfijnde verticale belijning. De gevelvlakken hebben nuancering door schaduwwerking, door diagonale verspringing van banen en door afwisseling van gladde en gekamde structuur in het oppervlak.

Bron: website architect

HISTORISCHE OMGEVING

De bibliotheek voegt zich in massa en materiaalgebruik naar de historische omgeving. Ramen en puien zorgen voor contact tussen de lichte ruimtes van de publieksvoorziening en de middeleeuwse structuur van de Deventer binnenstad.