18 Sociaal herbestemmen ‘de Oberon’

de Oberon

Terug

de Oberon

Het kolossale object ‘de Oberon’ in Deventer van maar liefst 4500 m2 stond ooit midden in de weilanden buiten Deventer. Niet lang daarna werd op een veel kleinere schaal, een wijk om de voormalige school in Deventer aangelegd, bestaande uit geschakelde eengezinswoningen in uniforme stijlen kenmerkend voor de jaren ‘30-’35. Vandaag de dag is dit schaalverschil nog steeds aanwezig, waardoor gekozen is om de gronden om het gebouw op verschillende manieren aan de wijk te verbinden. De Oberon telt een veelvoud aan bijzondere ruimten en zeker de zolders zijn esthetisch te noemen door de bijzonder spanten en hoogte. Een absolute plus bij het ontwikkelen van de unieke en eigenzinnige appartementen.

Het schoolgebouw dateert uit 1925 en bood onderdak aan de vrouwenarbeidsschool. Die bestond in Deventer al vanaf 1905 en was toen in Nederland de eerste in haar soort. Ze was een tegenhanger van de bekende ambachtsschool voor jongens. Meisjes uit arbeidersgezinnen werden opgeleid tot dienster of naaister, omdat enkele welgestelde dames vonden dat het niveau van de huishoudhulpen danig achteruitging.

Lees verder onder de foto’s ↓

0

STEM

Locatie
Diepenveenseweg 136, Deventer

Oplevering
2018

Architectuur
Architectuurbureau project.DWG / Atelier Spijker

Opdrachtgever

In de oorlog deed de kelder dienst als luchtbeschermingspost. In 1941 werd het een Duitse veldpost en ook diende de school als noodhospitaal. In 1950 veranderde de vrouwenarbeidsschool in nijverheidsschool voor meisjes en later kwamen het lager en middelbaar huishoud- en nijverheidsonderwijs (lhno en mhno). Deze werden in 1983 ontkoppeld. De eerste werd onderdeel van de Van Marle Scholengemeenschap. Het mhno ging zelfstandig verder en veranderde in 1984 in mdgo: middelbaar dienstverlenings- en gezondheidszorg onderwijs.

 

 

 

Bron: structuurontwerp visie voormalige Oberon, Architectuurbureau project.DWG