Uitbreiding Grijze silo - Studio Groen+Schild

Grijze silo

Terug

Grijze silo

De Grijze silo is een markant bouwwerk in het Havenkwartier in Deventer. Met het ontwerp is het ruige karakter van de binnenzijde van de silo bewaard gebleven. De trechtermonden, de kettingen, het ruwe beton en de bakstenen wanden zijn zoveel mogelijk intact gelaten. In 2021 is het gebouw uitgebreid met een nieuwe uitbouw. De tweede uitbouw is gerealiseerd in gegalvaniseerd staal en minstens zo bijzonder als de eerste, maar dan binnenste buiten. De constructie die normaal gesproken wordt ingepakt, bevindt zich aan de buitenzijde en is in het zicht gebleven. Daarbinnen zijn de geïsoleerde ruimtes gerealiseerd. Het ontwerp is energiezuinig, de silo heeft geen gasaansluiting. Verwarming en koeling worden gerealiseerd door een warmtepomp.

De Grijze silo heeft een karakteristieke uitstraling, zowel voor het Havenkwartier als de stad Deventer. De uitstraling van dit gebouw blijft behouden en wordt versterkt met het ontwerp. De uitbreiding van de Grijze silo is een zichtbaar nieuwe toevoeging aan het iconische gebouw. Het uitgangspunt is het realiseren van een staalconstructie in een menierode kleur die visueel loskomt van de bestaande betonnen silo en de uitbouw die al is gerealiseerd in blauwgrijs staal en glas.

Lees verder onder de foto’s ↓

Locatie
Zuiderzeestraat 3, Havenkwartier, Deventer

Oplevering
2021 (tweede aanbouw)

Architectuur + opdrachtgever
Studio Groen+Schild

 

De nieuwe uitbreiding staat op kolommen (zonder gesloten gevels), waardoor de kenmerkende doorzichten in het silogebied en op de haven behouden blijven. Op de eerste verdieping is een tweetal units die als woonruimte of als kantoorruimte kunnen worden gebruikt. In de unit aan de oostzijde huist nu Studio Groen+Schild. Deze unit is verbonden met de huidige ruimte van de studio. De andere unit wordt gebruikt als appartement.

 

Wonen en werken blijft op deze plek in het Havenkwartier het uitgangspunt. De ruimtes zijn zo vormgegeven dat een eventuele functiewijziging eenvoudig kan worden gerealiseerd. De uitbreiding is daarmee toekomstbestendig; een belangrijk onderdeel van duurzaam ontwerpen. 

Bron: projectblad / website architect