Nieuwlarenstein Deventer - Chiela

Nieuwlarenstein

Terug

Nieuwlarenstein

Transformatie van de Rijks Hogere Landbouwschool – ook wel Tropische Landbouwschool genoemd – naar het woongebied Nieuwlarenstein. Het oorspronkelijke gebouw uit 1912 en 1928 is behouden. De naoorlogse uitbreidingen zijn grotendeels gesloopt maar blijven in het terrein zichtbaar. Hierdoor komt de oorspronkelijke architectuur van architect Christiaan Hendrik Holgen weer tot zijn recht, maar blijft de groei van het schoolcomplex visueel leesbaar. De nieuwe bebouwing bestaat uit grondgebonden woningen en een kleinschalig appartementengebouw in het verlengde van het schoolgebouw. Dit vormt samen een stedenbouwkundig carré. Hierdoor ontstaat een prachtige groene binnentuin in het hart van de stad.

Lees verder onder de foto’s ↓

Locatie
Brinkgeverweg 67, Deventer

Oplevering
2021

Architectuur
Architecten_Lab

Opdrachtgever/aannemer
Ter Steege Bouw Vastgoed

Fotografie
interieurfotografie en brandspecialist Chiela

HISTORIE

De Rijks Hogere Landbouwschool op de hoek van Brinkgreverweg en Ceintuurbaan heeft een rijke architectonische en cultuurhistorische achtergrond. De Rijks Hogere Landbouwschool werd op 16 september 1912 geopend door prins Hendrik onder de naam Middelbare Koloniale Landbouwschool.

Het complex is een rijksmonument, daarom is er een uitgebreid bouwhistorisch onderzoek uitgevoerd naar de historische achtergronden van school om te komen tot een stedenbouwkundige, architectonische en cultuurhistorische waardestelling. De koppen van de gesloopte naoorlogse uitbreidingen zijn geaccentueerd door slank gedetailleerde puien.

ARCHITECTUUR KASSEN

De woningen in het monument met een tuin en de nieuwbouw hebben grote aluminium puien die zorgen voor veel daglicht en vooral zicht op de bijzondere binnentuin. De indeling van de puien verwijst naar de architectuur van de kassen die in de tuin hebben gestaan. De oudste delen van het rijksmonument kenmerken zich door een sterk ritme van symmetrisch ingedeelde gevel vakken, onderbroken door belangrijke accenten zoals de entree en trappenhuis. Aan de straatzijdes was herstel en behoud van de huidige voorname gevels een belangrijk doel. Aan de binnentuin zijn ingrepen zoals balkons gesitueerd om een aangenaam woonprogramma mogelijk te maken.

Bron: website architect