Reinwaterkelder
TerugReinwaterkelder
In de jaren ’50 van de vorige eeuw werden in Nederland kelders gebouwd om drinkwater op te slaan. Door de komst van zuiveringsinstallaties werden deze reinwaterkelders overbodig. Ook deze kelder – naast een klassieke villa – in Colmschate is daarvan een voorbeeld. Maar wat moet je als particulier met een in onbruik geraakte reinwaterkelder in je achtertuin?
Studio Groen+Schild werd benaderd om een ontwerp te maken voor de transformatie van de kelder tot woning. Het betrof een diep in de grond gelegen betonnen bak van zestien bij zestien meter en een bovengronds gebouwtje van de pompinstallatie. Het ontwerp van architect Ellen Schild overtuigde de gemeente om toestemming te verlenen voor de transformatie.
Lees verder onder de foto’s ↓
0
Locatie
Holterweg 105, Deventer
Oplevering
2021-2022
Architectuur
Studio Groen+Schild, Ellen Schild
Opdrachtgever
Particulier
In de kelderbak zijn de slaapkamers en de badkamer gesitueerd. Aan de achterzijde van de kelder is een patio gerealiseerd, zodat voldoende daglicht in deze vertrekken valt. Op de kelderbak heeft Studio Groen+Schild een transparant paviljoen geplaatst, waarin de woonvertrekken zijn ondergebracht.
Het glazen paviljoen – voorzien van een sedumdak – gaat op in de omgeving, vertelt het architectenbureau. Het dak lijkt te zweven en het ritme van de houten balklaag gaat een mooie verbinding aan met de bomen.
De lichte constructie van het paviljoen contrasteert fraai met het zware beton van de kelderbak. Ze bestaat uit een slanke staalconstructie met een houten balklaag die in het zicht is gehouden. De balklaag loopt van binnen naar buiten door.
De onderdorpel van de puien is opgenomen in de betonnen vloer. Het glas is de enige scheiding tussen de woonkamer en het terras, legt het architectenbureau uit. Als de bewoners in hun woonkamer zitten, zitten ze tegelijkertijd een beetje in het bos.
Bron: website Studio Groen+Schild